Olej odgumowany – wartościowy dodatek do pasz

W ostatnim czasie olej sojowy odgumowany jest coraz częściej stosowany w diecie wielu zwierząt domowych. Posiada on wysoką wartość energetyczną, dzięki czemu osobniki szybko wzrastają oraz cieszą się dobrym zdrowiem. Jak powstaje oraz czym charakteryzuje się ten produkt?

Olej sojowy odgumowany – proces produkcji

Proces wytwarzania oleju sojowego odgumowanego jest powszechnie zwany odgumowaniem, odśluzowaniem, odszlamianiem lub degummingiem. Polega on na przeprowadzeniu hydratacji, która polega na uwodnieniu, słabym roztworem kwasu fosforowego.

Metoda ta jest powszechnie stosowana w przypadku olejów charakteryzujących się wysoką zawartością fosfolipidów. Polega ona na ich oddzieleniu, a następnie usunięciu. Usuwana substancja ma konsystencję gumy i stąd też proces ten jest często nazywany odgumowaniem.

Olej sojowy odgumowany – bogactwo cennych substancji odżywczych

Obecnie po olej odgumowany sięga wielu świadomych hodowców, którym zależy na prawidłowym żywieniu swych zwierząt. I nic w tym dziwnego, gdyż produkt ten jest bardzo bogaty w cenne substancje odżywcze. Zawiera on:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe w ilości od 23 do 32 procent
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega w ilości od 50 do 64 procent
  • cenne witaminy, a głównie witaminę E
  • białko
  • antyoksydanty i fosfolipidy

Ten cenny komponent można podawać jako dodatek do wielu pasz. Każda karma z dodatkiem oleju odgumowanego posiada doskonałą konsystencję, co czyni ją bardzo atrakcyjną dla wielu zwierząt hodowlanych. Ponadto jest znacznie mniej pyląca oraz nie rozwarstwia się. Stosowanie oleju sojowego odgumowanego to bardzo dobre rozwiązanie, które poprawia jakość każdej hodowli.

Istotne zalety stosowania oleju odgumowanego

Istnieje mnóstwo korzyści wynikających ze stosowania odgumowanego oleju, jako dodatku do pasz. Zostaje bowiem poprawiona wartość energetyczna podawanego pokarmu, dzięki czemu każdy hodowca może zaobserwować znacznie szybsze przyrosty masy zwierząt przy mniejszym poborze pokarmu.

Istotną zaletą wdrożenia do diety zwierząt hodowlanych oleju sojowego odgumowanego jest również oszczędność. Podanie tego produktu sprawia, że zwierzęta jedzą znacznie mniej, a mimo tego są dostatecznie najedzone.

Olej odgumowany a zdrowie zwierząt

Olej odgumowany to ważny produkt, który powinien być uwzględniony w diecie wielu zwierząt hodowlanych. Dostarcza on bowiem cenne składniki, które są niezbędne do ich prawidłowego rozwoju.

Dzięki dużej zawartości białka oraz aminokwasów wykazuje bardzo pozytywny wpływ na układ rozrodczy zwierząt. Skutecznie zapobiega problemom w okresie okołorozrodczym.

Olej sojowy odgumowany ma także dobroczynny wpływ na stan skóry zwierząt. Skutecznie zapobiega jej nadmiernemu wysuszeniu się oraz wpływa korzystnie na prawidłowy wygląd racic. Olej sojowy charakteryzuje się dużą smakowitością, zatem pasze są bardzo chętnie spożywane przez zwierzęta.

Obecnie produkt ten jest powszechnie dostępny na rynku rolniczym. Zamówiony produkt jest zazwyczaj dostarczany w wyznaczone miejsce w specjalnych paleto – pojemnikach. Dzięki temu hodowcy nie muszą go w jakikolwiek sposób zabezpieczać oraz martwić się o to, że się zepsuje.

Author: kejos.pl